The land is located on the border between the third and fourth zones of the PLA Beskydy. Despite the fact that there are original buildings from the 1970s all around, the architects had to make a great effort to build the house. “Even the orientation of the land was not completely ideal, but nothing we couldn’t handle,” they admit.

It was not easy to create a delicate transition between the socialist development and the untouched meadow. Therefore, the authors chose the best of each element. From the existing construction, the urban layout, especially the street line, from the meadow, in turn, the gentle curves of the terrain. A meadow stretching up to the roof of the bedroom blurs the boundaries between the terrain and the house. The absence of fencing only supports the natural setting of the house in the surroundings.

The layout of the ground floor is clearly divided into a common entrance area, which serves for the needs of the family and at the same time as an antechamber for the photography studio located in the attic. The main living space is the kitchen, dining room and living room at the same time. The separate wing to the garden is already on the ground floor with a meadow on the roof. It houses a bedroom with a bathroom that is shared by the whole house.

The attic is divided into halves. One part belongs to the studio with an exit to the green roof-meadow, the other is completely under the control of the children, who have a view of the Wallachian hills through the glass shield.

The mini-courtyard, bitten into the meadow, is covered by green wool from the west, and blends naturally with the terrain from the east. Here is the main oasis of peace and well-being of the entire house, actually a living room without a roof.

“A bay for parking is created in the entrance, with which we evened out the first height difference of the plot and also created a sense of privacy by separating the private part with a semi-private vestibule. The absence of fencing, wickets and gates once again refers to the surrounding meadows and the free-flowing Wallachian landscape,” add the architects.